Primul pas catre un implant dentar, etapa chirurgicala, este consultatia, care implica o radiografie panoramica si un plan de tratament. Cu ajutorul radiografiei putem observa substratul osos necesar pentru inserarea implanturilor si se planifica amplasarea acestora. Pentru ca implantul sa poata fi inserat , e necesar o cantitate si calitate suficienta de os. In cazul in care aceste cerinte nu sunt indeplinite, exista diverse proceduri de augmentare (adiție) osoasa.
Odata stabilit planul de tratament, se trece la inserarea propriu-zisa a implanturilor. Aceasta este o metoda nedureroasa, efectuata sub anestezie locala, ce poate dura 30 de minute pana la ore, in functie de complexitatea cazului. Interventia consta intr-o incizie la nivelul gingiei, urmata de decolarea acesteia si expunerea directa a osului. Urmeaza trepanarea acestuia cu o serie de freze special calibrate in functie de lungimea si diametrul implantului, apoi inserarea implantului propriu-zis, obtinandu-se asa-numita stabilitate primara.
Dupa inserarea implantului urmeaza ca gingia decolata sa fie suturata la pozitia initiala si toaletarea cavitati bucale. Dupa aceasta faza, pacientul poate pleca acasa, urmand instructiunile post-chirurgicale si tratamentul medicamentos prescris, urmand a reveni după 7 zile pentru control si inlaturarea firelor de sutura.
Al doilea pas, etapa protetica, se efectueaza dupa 4-6 luni, dupa ce s-a obtinut stabilitatea secundara, si anume osteointegrarea implantului in os. Sub anestezie locala, se efectueaza o mica incizie in dreptul implantului si urmarim expunerea acestuia. Se ataseaza de implant un conformator de gingie (gingival former) ce permite vindecarea estetica a gingiei. Dupa cateva zile se monteaza un bont de transfer cu care se ia amprenta, aceasta fiind trimisa in laboratorul dentar unde lucrarea este realizata si individualizata. Odata finalizata lucrarea se fixeaza prin cimentare sau insurubare.