In stomatologie exista mai multe tipuri de coroane dentare care sunt diferite din mai multe puncte de vedere: al materialului folosit, al aspectului estetic obtinut, al procesului de fabricatie, al indicatiilor medicului specialist.
Cea mai cunoscuta coroana este cea metalo – ceramica, scheletul fiind confectionat dintr-un aliaj de metale nenobile crom-cobalt ( Cr/Co ). Acestea au indicatii pentru dintii frontali, din zona laterala sau pe implante.
Scheletul metalic este subtire de circa 0,3- 0,5 mm, acoperit de un strat de lac opac pentru a neutraliza culoarea metalului, dupa care se stratifica ceramica in functie de culoarea dorita: smalt, dentina, efecte.
Ceramica are o gama larga de nuante, putandu-se obtine prin combinarea diverselor nuante si pigmenti un aspect cat mai natural.
Coroana ceramica pe suport de zirconiu
Materialul folosit in fabricarea capei este oxidul de zirconiu, extrem de dur si rezistent, de o culoare alba, putandu-se obtine o estetica superioara celor metalo-ceramice. Oxidul de zirconiu este bine tolerat de organism, nu creeaza alergii si nu corodeaza (nefiind metal), astfel e inlaturata probabilitatea aparitiei in timp a acelui contur gri la nivelul gingiei datorita retractiei biologice a gingiei
Grosimea capei este de circa 0,5 mm peste care se stratifica ceramica. Lucrarile au o precizie si acuratete excelenta datorita tehnologiei folosite pentru fabricarea coroanelor. Sistemul necesar pentru prelucrarea zirconiului este CAD/CAM, o tehnologie sofisticata care nu se gaseste in toate laboratoarele de tehnica dentara, fapt ce explica costurile mai ridicate.
Coroanele din zirconiu ceramica au un aspect care se apropie foarte mult de dintii naturali, cu efecte translucide.
Coroanele integral ceramice
Sunt confectionate integral din ceramica, fara nici un fel de schelet, acestea fiind de doua tipuri: cea presata de tip eMax si cea feldspatica.
Coroana ceramica presata
Estetica ce se poate obtine cu acest tip de coroana este superioara celor care au un schelet metalic sau nu. Se obtin dintr-un bloc de disilicat de litiu care este frezat prin tehnica CAD-CAM.
Grosimea unei coroane ceramice este de circa 0,8 – 1,1 mm. Acest tip de coroana se foloseste cu predilectie in zona frontala, dar datorita rezistentei mari se poate folosi si in zona laterala. Tehnicile de cimentare adeziva folosite contribuie la rezistenta crescuta.
Coroana ceramica feldspatica
Este un tip de coroana ceramica prin care se poate obtine un rezultat excelent din punct de vedere estetic, daca se apeleaza la un tehnician care stapaneste arta combinatiilor de culori, pigmenti si texturi. Acest lucru trebuie dublat de o pregatire adecvata a dintelui in cabinet. Pierderea de substanta dentara prin slefuire e minima. Efectul final este maxim ca naturalete si estetica.