Terapia

Proceduri minim invazive (non chirurgicale)

Starea de sanatate parodontala trebuie obtinuta in modul cel mai neinvaziv cu putinta, implicit si cel mai economic din punct de vedere financiar. Aceasta deseori se realizeaza prin proceduri non chirurgicale, incluzand aici “scaling” si “root planing” (o curatare foarte atenta a suprafetei radiculare a dintelui pentru inlaturarea placii si a tartrului din pungile parodontale, netezirea radacinei si indepartarea bacterilor toxice), urmata de o terapie adjuvanta medicamentoasa locala, sau chiar generala dupa caz.

Daca boala parodontala este mai avansata, cu afectarea profunda a tesuturilor adiacente dintelui, va fi recomandata probabil o terapie mai invaziva, chirurgia parodontala. Astfel se pot descrie 4 tipuri de tratamente chirurgicale:

Reducerea adancimii pungilor

In mod normal gingia din jurul dintelui trebuie sa fie atasata (aderenta) de acesta. In cazul in care dintele e afectat de boala parodontala, atat gingia cat si osul sunt afectate, formandu-se astfel pungile parodontale. Cu timpul acestea se adancesc si se largesc, oferind un spatiu tot mai mare colonizarii bacterilor. Nefiind indepartate la timp, aceste bacterii continua distrugerea tesuturilor adiacente, determinand o mai mare inflamatie gingivala si o mai mare resorbtie osoasa, pentru ca in final datorita pierderii osoase masive, dintele va deveni mobil, finalitatea fiind extractia.

Astfel, dupa o prealabila masurare a adancimii pungilor parodontale, daca acestea sunt deja mult prea adanci pentru a putea fi curatate de catre pacient prin igienizarea zilnica, se recurge la reducerea adancimii lor chirurgical. In timpul acestei proceduri medicul incizeaza gingia, expunand astfel osul, pe care il supune unei curatari riguroase, regularizeaza suprafata acestuia, limitand astfel zonele in care bacterile s-ar putea ‘’ascunde’’ din nou. Dupa curatarea suprafetei gingiei afectate, medicul reataseaza gingia pe osul proaspat curatat prin intermediul suturilor.

Beneficile acestei proceduri sunt acelea ca eliminand la timp bacterile, previn avansarea bolii parodontale, conferind pacientului un zambet sanatos. Pungile parodontale foarte adanci sunt si mai greu de curatat, de aceea intr-o prima etapa e necesar sa le reducem, sa asociem o igiena orala extreme de riguroasa, astfel crestem prognosticul pastrarii dintilor naturali pe arcada.
Regenerare tisulara         

In cazul in care bacterile au determinat o distructie mult prea mare a tesuturilor ( gingie, os), medicul poate recomanda o procedura chirurgicala regenerativa a acestora. Urmand pasii descrisi anterior, dupa curatarea tesuturilor, se poate recurge la adaugarea unor factori stimulatori de regenerare tisulara care pot incuraja capacitatea biologica a organismului de a regenera masa osoasa pierduta. La ora actuala exista mai multi astfel de factori, in urma discutiei cu medicul se vor alege cele mai bune optiuni pentru pacient.

Elongarea coronara in vederea tratarii bolii parodontale

In aceasta procedura se remodeleaza excesul de gingie si os, expunand mai mult din coroana dintelui. In cazul acestor pacienti cu ‘’zambet gingival’’, desi dintii au volumul normal, ei sunt acoperiti de o cantitate mai mare de gingie. Pentru a corecta acest lucru, medicul recurge la elongarea coronara, prin remodelarea acestor tesuturi (gingie, os si gingie).

Grefele de tesut moale

In urma sa, boala parodontala, datorita resorbtiei osoase, lasa radacina dintelui (sau a unui grup de dinti) expusa, proces imediat urmat si de retractia gingivala, ceea ce determina ca dintii sa para mult mai lungi, sa fie mult mai sensibili la expunerea factorilor extern (cald, rece, citric, dulce). Retractia gingivala mai poate aparea si datorita unui periaj ‘’brutal’’ sau incorect, sau a unui traumatism constant asupra dintilor, indiferent care ar fi cauza, inainte de tratament medicul va poate ajuta sa determinati cauza si sa o inlaturati. Odata controlati acesti factori, o grefa de tesut moale aplicata in dreptul defectului va estompa continuarea retractiei atat a gingiei cat si a osului. In timpul acestei interventii, medicul va preleva tesut din bolta palatina, pe care il va repozitiona deasupra defectului.

FĂ O PROGRAMARE ACUM