Fatete dentare ceramice
Pentru a corecta sau imbunatati aspectul dintilor, se pot folosi fatete dentare ceramice (de portelan) care constituie un invelis aplicat peste suprafata vizibila a dintilor. Daca este vorba de inchiderea spatiilor, cresterea dimensiunii dintilor sau modificari de culoare, fatetele dentare ceramice constituie modalitatea cea mai conservatoare de a obtine o modificare spectaculoasa a zambetului dumneavoastra.
Constituind adesea o alternativa pentru coroane, fatetele dentare sunt „piese” foarte subtiri din ceramica sau plastic lipite pe suprafata dintilor. Acestea pot constitui o solutie in cazul dintilor cu modificari severe de culoare, ciobiti, cu mici gauri sau defecte, cu forme anormale sau inghesuiti, ori pentru corectia unor spatii inegale sau nedorite.
Spre deosebire de coroane, fatetele dentare nu necesita indepartarea unui volum mare de substanta dentara. Este important sa intrebati medicul ce volum de substanta dentara va fi indepartat. In unele cazuri, poate fi necesara o slefuire extensiva, ceea ce poate creste riscul unei traume a dintelui. Fatetele dentare se realizeaza pe baza unei amprente pe care medicul o ia in cabinet. Ulterior, fatetele se cimenteaza pe dinte. Fatetele dentare nu se vor pata, constituind o solutie populara pentru multi pacienti care doresc un zambet perfect. Rezistente si durabile, fatetele dentare pot dura intre 10 si 15 ani, iar culorile pot fi alese astfel incat sa lumineze dintii inchisi la culoare, fara teama ca ele se vor modifica in timp.
Cum se aplica fatetele pe dinti?
Dintii sunt preparati minimal pentru fatete, permitand adaugarea ulterioara a acestora prin cimentare. Fatetele sunt subtiri precum lentilele de contact, necesitand in mod obisnuit o reducere dentara de 0.5mm – 1.0mm. Daca se doreste o schimbare drastica, poate fi necesara o slefuire de 1.0mm -2.0mm. Va fi realizata o matrice a dintilor ce va ajuta la modelarea ulterioara a fatelelor. Vor fi pozitionate fatetele temporare si purtate pana cand fatetele permanente vor fi gata. In timpul purtarii fatetelor temporare, consultati-va cu medicul dentist in legatura cu orice modificari sau schimbari pe care ati dori sa le faceti, in ceea ce priveste forma sau dimensiunea. Aceste schimbari se vor transmite in fatelele permanente, astfel incat o buna comunicare intre dumneavoastra si mediul dentist este foarte importanta in dobandirea noului zambet.
Medicul dentist va verifica adaptarea fatetelor pentru o imbinare perfecta si va studia nuanta/culoarea dorita. Culoarea nu poate fi modificata dupa ce fatetele au aderat la suprafata dintilor. Dintele este apoi curatat cu substante chimicale pentru a creste in rezistenta si aderenta. In momentul in care adezivul patrunde intre fateta si dinte, un fascicul de lumina va fi utilizat pentru a intari adezivul/cimentul.
Fatete dentare ceramice – proceduri de aplicare
Exista doua proceduri de aplicare a fatetelor dentare. Desi fiecare este eficienta, exista avantaje si dezavantaje pentru fiecare procedura in functie de obiectivele urmarite si angajamentului fata de acest proces. Optiunile disponibile trebuie discutate cu medicul dentist, iar acesta va face recomandarea potrivita pentru dumneavoastra.
Procedura fatete dentare compozite
Fatetele dentare compozite pot fi efectuate in cadrul unei singure vizite la medicul dentist. Procedura se realizeaza prin aplicarea unei rasini compozite direct pe suprafata dintelui.
Procedura fatete dentare ceramice
Fatetele ceramice se realizeaza dintr-un material foarte subtire, rezistent si fizionomic. De obicei, fatetele ceramice necesita mai multe vizite la medicul dentist si este necesara colaborarea cu un laborator dentar.