1.“Sunt prea mare pentru a purta aparat ortodontic”
Nimic mai fals! Nu exista o limita de varsta pentru ca pacientii adulti sa poata beneficia de tratament ortodontic. Literatura de specialitate este plina
de cazuri de pacienti varstnici tratati cu succes. Cum este posibil? Odata ce medicul
specialist s-a asigurat ca esti apt/a pentru a purta aparat ortodontic, miscarea dentara poate fi initiata si se face cu succes, indiferent de varsta ta.
2. “Tratamentul ortodontic dureaza prea mult”
In medie, dureaza intre 1 an si 1 an si jumatate. Uneori aceasta durata se poate prelungi in functie de complexitatea cazului sau daca nu respecti indicatiile medicului ortodont.
3. “Aparatul ortodontic este dureros”
Exista un discomfort care apare in primele 3-5 zile datorita presiunii asupra dintilor si osului maxilar. Poti insa folosi o serie de metode ajutatoare pentru a scadea discomfortul:
– ia un antinflamator pentru a putea diminua durerea;
– clateste gura cu un pahar de apa calduta in care ai dizolvat jumatate de lingurita de sare, in cazul in care te deranjeaza senzatia pe care ti-o ofera bracketii;
– evita alimentele mai tari, crocante. Incearca mai bine sa consumi: piure de cartofi, iaurturi, supe si alte alimente moi sau chiar sa consumi ceva rece, cum ar fi o inghetata. Aceasta nu necesita a fi mestecata si iti va amorti gura, diminuand temporar durerea;
4. “Tratamentul ortodontic nu este sanatos pentru dintii mei”
Doar in cazul vechilor aparate dentare exista acest risc. Acelea se cimentau pe fiecare dinte in parte si exista pericolul demineralizarii dintilor. Acest inconvenient a fost eliminat odata cu aparitia bracketilor care se lipesc pe suprafata dentara cu un material asemanator celui de plomba si care permite un acces mai facil pentru igienizarea bucala si mentinerea sanatatii dentare. Astfel, dupa ce bracketul este indepartat de pe suprafata dintelui, aceasta are aspectul sau original.
Comparand tratamentul ortodontic cu alte proceduri de cosmetica dentara, putem spune ca aparatul ortodontic nu este invaziv intrucat el nu presupune proceduri de slefuire si reducere semnificativa a dimensiunii dintelui pentru a face loc unor materiale artificiale.
Odata ce un dinte este slefuit pentru a fi acoperit de o coroana sau de o fateta, vei fi angajat pe viata la materiale artificiale.
5. Tratamentul ortodontic este scump
Comparativ cu ce? Atunci cand se iau in considerare alternativele, costul tratamentului ortodontic este relativ mai mic. O singura fateta dentara din ceramica cost in jur de 200 de euro, si cate cazuri se pot rezolva doar cu o singura fateta? Media este de 6-10 fatete per maxilar pentru a putea obtine intr-adevar o schimbare notabila! Si nu uita ca acestea pot necesita sa fie refacute din timp in timp! Cazurile rezolvate exclusiv prin tratament ortodontic costa in medie 1000-1700 de euro si, tine cont, sunt inclusi toti dintii. Iar unele cazuri pot necesita costuri mult mai mici.
In plus, de ce ar vrea cineva sa-i fie slefuit smaltul sanatos? Tratamentul prin aparate ortodontice este singura procedura de cosmetica dentara care se bazeaza pe capacitatea proprie a organismului